În primele 10 luni bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 1,28% din PIB, în condițiile în care deficitul bugetar pe care a fost fundamentat bugetul pe anul în curs este de 1,8% din PIB. Simplu spus, în cele două luni rămase guvernul are la dispoziție pe partea de cheltuieli circa 4,9 miliarde de euro în plus față de veniturile probabile, o sumă mai mare decât bugetul anual al Transporturilor, de exemplu.
Dacă în ceea ce privește bugetul pe anul viitor paternitatea este, în mod indiscutabil, a guvernului Ponta, cu largul sprijin al Parlamentului, care a parafat deja creșteri substanțiale de cheltuieli, de la aplicarea noului Cod Fiscal la creșterea, în linie, a salariilor tuturor bugetarilor care nu au beneficiat deja de majorări salariale anul acesta cu 10%, cele aproape cinci miliarde de euro sunt responsabilitatea guvernului Cioloș, în ciuda faptului că instalarea efectivă a avut loc la mijlocul lunii trecute.
Primul examen de maturitate al fostului comisar european care ocupă acum funcția de premier este ce va face cu acești bani, respectiv cât va cheltui efectiv din această sumă, pe ce și cât de transparent vor fi utilizați acești bani disponibili pe care, cel mai probabil, guvernul anterior i-ar fi cheltuit pe „pomeni electorale”.
Suma în sine este imensă și, în ciuda majorării salariilor angajaților din sistemul medical de stat și din Educație, scenariul în care va fi cheltuită toată este greu de imaginat.
Dacă marea provocare politică, privită ca proiect personal, a cabinetului Cioloș este tocmai delimitarea de politicile guvernului precedent, atunci aceasta este ocazia ideală. Pe lângă majorările de salarii din ultimele două luni vor apărea cel mai probabil și facturi de final de an când, statistic, cheltuielile administrațiilor locale cresc.
Felul în care va fi cheltuită această sumă, în condițiile în care, fără forțări, bugetul ar putea fi închis „pe zero” sau chiar cu un ușor excedent, va conta foarte mult pentru opinia publică la bilanțul de final de mandat al actualului cabinet.
Guvernul tehnocrat, atâta cât e de tehnocrat, al premierului Cioloș este într-o situație ideală pentru un guvern politic: poate cheltui foarte mulți bani publici pe cadouri electorale. Acesta este primul mare test al cabinetului Cioloș: cum va rezista tentanției de a fi un guvern politic ca oricare altele când are la dispoziție arsenalul preferat al politicienilor: bani publici în plus de cheltuit. Banii puși deoparte involuntar de administrația publică dominată de reprezentanți PSD care nu a fost în stare, de frică sau din lipsă de interes, sunt acum pe mâna unui guvern tehnocrat care, la fel ca toate guvernele dinaintea lui a promis eficientizarea cheltuirii banului public, transparență, respect față de contribuțiile strânse la buget.
Parlamentul a votat acest guvern de frica străzii dar și cu bucuria de a scăpa din colimatorul zecilor de mii de oameni care au ieșit în stradă acum o lună pentru a-și cere, în final, țara înapoi. Cât de tehnocrat ești când ai miliarde de euro la dispoziție pentru a cumpăra voturi sau măcar pentru a-ți lăsa numele pe alte noi proiecte fără sens? Să vedem răspunsul lui Cioloș.